DECLARACIÓ EN DEFENSA DE LA IMMERSIÓ I LA COHESIÓ SOCIAL: PÚBLICA I EN CATALÀ

El dia 30 de maig passat es va exhaurir el termini de compliment de la interlocutòria del TSJC amb la qual es pretén imposar l’atac jurídic contra la immersió lingüística que obliga que, com a mínim, es faci un 25% de classes en castellà o en català. La sentència anterior del TSJC, del 2021, no va ser feta d’acord amb cap criteri pedagògic, ni responia a cap consens amb la comunitat educativa ni amb el conjunt de la societat catalana. Ben al contrari, només pretenia satisfer els les demandes i els interessos d’una minoria interessada a trencar la convivència al sistema educatiu del nostre país.

Els darrers mesos, el PSC, ERC, Junts i els Comuns han registrat dues proposicions de llei per fer-hi front. La primera va ser un intent maldestre de modificar la Llei de Política Lingüística del 1998, i la segona, la proposta de Llei que avui s’ha aprovat al Parlament, després que el Consell de Garanties Estatutàries hi donés el vistiplau. Les organitzacions que formem part de Pública i en Català considerem, però, que la proposta de llei que s’aprovarà de manera imminent representa un enorme pas enrere en la normalització de la llengua i la cohesió entre els ciutadans de Catalunya, tant pel fet que suposa el final legal de la immersió com perquè fa recaure bona part de la responsabilitat i pressió als centres educatius, que hauran d’aprovar als seus Consells Escolars Projectes Lingüístics diferents.

Volem manifestar que veiem amb molta preocupació aquesta via, ja que considerem que obre la porta a una segregació escolar creixent, ara també per raó de llengua.

Finalment, constatem que tant aquesta llei com el Decret-llei que ja ha aprovat el govern no han estat ni contrastats, ni dialogats ni negociats amb la comunitat educativa.

Davant d’aquesta situació, les entitats sota-signants prenem la iniciativa i fem públiques aquestes consideracions i demandes, que volem fer arribar als partits del Parlament:

1. La llei que aprova avui el Parlament de Catalunya representa un clar retrocés respecte el marc legal vigent.

2. Demanem que el Departament d’educació faci un projecte lingüístic marc per a tots els centres i evitar, d’aquesta manera, el perill que representa que cada centre faci el seu propi projecte lingüístic en funció del seu context sociolingüístic.

3. Demanem que es destinin tots el recursos necessaris per tal que es pugui desplegar la vehicularitat del català de manera adequada. En concret, demanem que s’ampliï el límit actual de dues dotacions d’Aula d’Acollida per centre.

4. Demanem que s’obri un marc de diàleg entre el Govern i la comunitat educativa, és a dir, entre institucions i societat civil, per tal d’afrontar amb la màxima unitat possible la sentència i la interlocutòria del TSJC.

5. Per últim, reclamem que es constitueixi un comitè jurídic que ajudi a fer front a les possibles denúncies contra els equips directius i els docents que es neguin a complir una imposició jurídica que és arbitrària i absolutament antipedagògica.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s