El pla de reobertura de centres, un altre dels motius per demanar la dimissió d’en Bargalló.

El passat 20 de maig el conseller Josep Bargalló ens oferia una altra roda de premsa, en aquest cas, per presentar el pla d’obertura de centres per a finals d’aquest curs i per al curs 2020-2021.

Treballadores, alumnat i famílies de nou ens assabentàvem de la informació al mateix temps que la premsa, i novament el Departament d’Ensenyament evidenciava la falta de consideració a la comunitat educativa i la manca de transparència en la seva praxi.

Segons el conseller, a partir de l’1 de juny, a les zones que estiguin en fase dos l’alumnat podrà anar de forma voluntària als centres educatius i es prioritzaran determinades etapes per “donar suport a la finalització d’etapa i tancar l’acompanyament personalitzat”. Aquest fet suposa que les treballadores del sector educatiu farem doble jornada, presencial i telemàtica, si el nombre de nomenaments, que ha caigut en un 90% durant el confinament, no augmenta.

Una altra de les novetats que hem sabut del Departament d’Educació, és que davant la reincorporació presencial als centres, ha confeccionat una declaració responsable consistent en un qüestionari de salut que han de complimentar les treballadores del sector educatiu. Una declaració que alguns centres estan forçant a respondre obligatòriament a les treballadores quan ningú hi està obligat. Com en tots els sectors, no només l’educatiu, si volen que les treballadores ens reincorporem de manera segura als nostres llocs de feina, l’única opció és que es garanteixin les mesures sanitàries facilitant EPIS i es faci tests de detecció de la COVID-19.

A tot l’esmentat hi afegim que des que es van tancar els centres educatius, la manca de directrius clares, la inexistència de planificació del Departament d’Ensenyament i el Decret d’autonomia de centres han delegat la responsabilitat de la presa de decisions a les direccions de cada centre. Cada institut i cada escola ha actuat sota el seu criteri tant durant el confinament com ara amb el pla de reobertura, fet que no garanteix l’equitat entre les estudiants i exposa a les treballadores a obeir ordres diverses procedents de les direccions.

Si anem més enllà i ens situem en el curs 2020-2021 les perspectives no són millors, tenint en compte que el nombre d’alumnes per aula s’haurà de reduir a la meitat, se’ns poden plantejar unes quantes preguntes: per garantir una atenció adequada a l’alumnat, el nombre de treballadores del sector educatiu doblarà? On anirà l’alumnat que no hi càpiga al centre? En cas de repunt, dotarà el Departament d’Educació de dispositius electrònics a l’alumnat que no en tingui?

Des de la sectorial d’educació de la COS creiem que la reobertura dels centres educatius ha de regir-se per criteris de salut i educatius, ha de respondre a les necessitats de l’alumnat i ha de respectar les condicions laborals de les treballadores. És per això que demanem:

  • Nomenaments per ampliar la plantilla de docents i de treballadores del sector educatiu

  • EPIS per a les treballadores que es reincorporin als centres de treball
  • Menys declaracions de responsabilitat i més proves de detecció de la COVID-19 per a les treballadores de tots els sectors que s’incorporen als seus llocs de feina

  • Que el Departament d’Educació assumeixi les seves responsabilitats i unifiqui criteris per a tots els centres educatius

  • Que en Josep Bargalló i en Josep González Cambray dimiteixin fent un exercici d’humilitat i reconeguin els errors en la gestió i en la presa de decisions.

Perquè amb l’educació no s’hi juga i amb la salut tampoc, ens hi trobaran alçades i ens hi trobaran de cara per garantir les condicions laborals de les treballadores i una educació pública de qualitat.

Organitzem-nos i lluitem plegades!

Baix Llobregat, Països Catalans, 4 de juny de 2020

@COSEducacio
educacio@sindicatcos.cat

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s