Manifest pels drets lingüístics

Pel requisit  lingüístic a la funció pública. Ja n’hi ha prou, d’imposicions: Volem viure en català plenament

DES DE LA COORDINADORA OBRERA SINDICAL -COS MANIFESTEM QUE:

 1. L’única “comunitat” que existeix i és viable és la nostra comunitat sociolingüística de parla arreu dels Països Catalans, des de la Catalunya Nord al Baix Segura, des de l’Alta Ribagorça a Menorca, des de l’Alcoià a Eivissa.
 2. L’estatus legal actual de la nostra llengua catalana, a penes ens permet una cooficialitat restringida a tres comunitats autònomes de l’Estat espanyol i cap garantia jurídica al Carxe (Múrcia), Franja de Ponent (Aragó), Catalunya Nord (França) o l’Alguer (Sardenya).
 3. L’anomenat “bilingüisme” és asimètric, és a dir, que vigeix un principi jurídic de personalitat (individual) per als parlants de l’espanyol, francès o italià, arreu dels seus estats i de territorialitat per als catalanoparlants dins els seus territoris restringits, talment com reserves indígenes; o inexistents, allà on hi ha simples “lleis de protecció”.
 4. Durant més de quaranta anys, els i les catalanoparlants conscients del País Valencià i d’arreu del territori, hem estat vigilants i actius, amb “democràcia o sense”, en la defensa de la nostra llengua i dels nostres drets lingüístics, que són drets democràtics fonamentals. Totes i tots nosaltres, juntament amb diferents associacions i col·lectius com la CAL, la Plataforma per la Llengua, Crida a la solidaritat per la llengua, Escola Valenciana, l’OCB, ACPV, el Tempir, i tants i tants d’altres, representem el pes dels i les catalanoparlants.
 5. DENUNCIEM:
  • Les agressions constants pel simple fet de voler viure amb normalitat en la nostra llengua, fins a l’extrem de rebre denúncies judicials per parlar en la nostra llengua.
  • La manca d’autocrítica i el falsejament continuat de les estadístiques de l’ús del valencià per part de l’administració.
  • El posicionament difús i oscil·lant dels sindicats tradicionals autoanomenats “de classe” i fins i tot alguns “valencianistes”.
  • La reacció regressiva per part dels parlants, polítics i defensors de les llengües dominants i glotofàgiques.

  VOLEM:

  • Construir un espai català de comunicació amb garanties i no una “normalització de façana” des de tots els àmbits d’ús lingüístic (mass media, administracions, sindicats, parlaments i consells democràtics, etc..)
  • Denunciar la manca d’inspecció real dels programes lingüístics d’ensenyament vigents en valencià i simplificar la normativa actual. És a dir, la IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA EN CATALÀ al País Valencià sense eufemismes, ni cap tergiversació.
  • Ampliar l’exigència real del requisit lingüístic, que ja no es pot ajornar més, a tot el funcionariat que treballe en la nostra terra.
  • Exigir a l’administració valenciana que forme de manera adequada el funcionariat que ha d’atendre la població i que ho faça en horari laboral (no amb PIALP, “macrocircs” estil JQCV i d’altres anuncis estrella improvisats o que aboquen a fer reciclatges forçosos o amb escassos recursos humans, com ocorre als departaments de valencià de les EOI).
  • Aprofitar tots els recursos legals i extralegals per a denunciar la discriminació i les actituds de supremacisme lingüístic contra els catalanoparlants, en el seu accés com a usuaris a la sanitat, administracions públiques, comerços, jutjats, policia…
  • Bastir una vertadera llei de normalització lingüística igualitària que s’ajuste a un MLI (model lingüístic igualitari) i que no siga una successió de pedaços normatius que no garanteixen res; una llei que garantisca drets per a l’usuari de la llengua en condicions d’ús “normal” i especifique deures i penalitzacions, en cas d’incompliment, al funcionariat i en l’àmbit privat; no només advertiments simbòlics.
  • Frenar la jurisprudència espanyola que nega l’existència de la llengua pròpia recollida a l’Estatut d’Autonomia i dóna la raó als que denuncien l’ús de la nostra llengua davant l’administració espanyola.

Amb aquesta intenció encetarem una campanya de concentracions periòdiques a partir del mes de març de 2019, davant del Palau de la Generalitat Valenciana, perquè volem que el govern del Botànic no faça l’estruç per interessos partidistes i espuris, i s’implique en les promeses que ha incomplert i que ha deixat a mitges, sota el lema:

VOLEM SER ATESOS EN VALENCIÀ, A LA CONSULTA MÈDICA, AL JUTJAT, A LES FINESTRETES DE L’ADMINISTRACIÓ

Països Catalans 28 de febrer 2019

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s