8 de març: Vaga general feminista

Nosaltres Produïm, Nosaltres decidim! No sostindrem la crisi capitalista.

Manifest de la Coordinadora Obrera Sindical amb motiu del 8 de març del 2018, diada internacional de les Dones Treballadores.

La Coordinadora Obrera Sindical, seguint l’acord de la nostra conferència sectorial de lluita feminista, dóna ple suport a la convocatòria de Vaga General feminista de 24 hores convocada pel dia 8 de març, diada internacional de les Dones Treballadores.

Tot i això, creiem necessari allunyar-nos d’aquesta visió interclassista que des de diversos col·lectius feministes se li vol donar a la jornada. Ni entenem ni ens identifiquem amb un feminisme identitari que pretén invisibilitzar la relació directa entre el patriarcat i el capitalisme, el manteniment de les estructures econòmiques capitalistes amb l’opressió de les dones i la doble explotació econòmica de les dones de classe obrera. El nostre és un feminisme de classe que no vol permetre que l’ONU, els governs i institucions s’apropien d’una jornada que des de 1911 representa la nostra lluita internacional com a component clau del moviment obrer.

Contra la precarietat, la sobreexplotació i la pobresa de les dones: solidaritat i organització de classe.

La forta feminització de la pobresa i del «risc d’exclusió social» són les conseqüències de la desigualtat salarial, de la desprotecció sociolaboral de la maternitat, del treball a temps parcial, de les taxes d’atur i de les pensions miserables, producte de la divisió de tasques que ens imposa la dictadura del capitalisme i patriarcal.

La crisi econòmica que patim des del 2007 ha agreujat aquestes condicions i ha servit d’excusa per a mantenir una desigualtat que nodreix un sistema basat en opressores i oprimides i que juga a l’engany per tal de mantenir les estructures productives.

La sortida de la patronal a la crisi i la manca d’organització sindical combativa han propiciat negociacions de convenis a la baixa i la flagrant explotació de les treballadores en sectors tan feminitzats com el telemàrqueting; però també en d’altres on la presència femenina passa més desapercebuda i on les condicions de treball s’agreugen per la duresa de la feina i per la duresa del tracte inhumà que reben les treballadores que, no només han de suportar penositat laboral, sinó que també han de patir la social dins d’un ambient fortament embrutit i patriarcal; el sector de les càrnies és, malauradament, paradigma d’aquest model. Tota aquesta escalada de precarització no s’haguera pogut materialitzar sense la complicitat dels sindicats majoritaris que no han dubtat en posar-se al costat de la classe opressora i utilitzar la por com a moneda de canvi i justificació de la seua traïció a la classe treballadora.

Sabem que aquest bucle infernal es pot trencar amb la nostra organització com a classe obrera. Hem de lluitar directament contra la discriminació salarial i laboral de les dones, i assumir com a classe les nostres reivindicacions específiques. Perquè són les dones les que patim la desigualtat, les que som assassinades pel fet de ser dones.

I és per això que des del nostre sindicat de classe, internacionalista, anticapitalista i feminista exigim:

Repartiment del treball que implica una reducció de la jornada laboral a 35 hores sense pèrdua salarial.
Socialització dels beneficis i de la riquesa.
Socialització de les tasques tradicionalment assignades a les dones i que ens condemna a dobles jornades i a una inserció laboral devaluada, de menors salaris amb les conseqüències de pensions i prestacions insuficients.
Posar fi a les discriminacions en l’accés del mercat de treball pel fet de ser dones.

Cridem a una Vaga General feminista de tota la classe obrera. On el protagonisme dins l’espai públic i la lluita ha de ser de les dones. On el trencament de la normalitat capitalista de producció, explotació, cures i consum tinga la cara visible de les dones treballadores. Però on els homes treballadors facen seues les reivindicacions i faciliten al màxim la nostra participació; perquè totes som classe obrera i l’explotació i l’opressió capitalista es presenta amb moltes cares.

Aquesta jornada ens dirigim als governs espanyol i francès i dels territoris que integren els Països Catalans EXIGINT:

• La derogació de totes les reformes laborals i el pensionàs
• L’equiparació de drets de les treballadores del sector domèstic
• La prohibició de la subcontractació de l’activitat principal de les empreses
• Garantir el dret a un habitatge digne, el dret a subministraments energètics.
• La implementació a l’agenda política, com a part de la llei d’igualtat, l’assumpció real de tasques de reproducció i de cura per part de les administracions.
• Per la defensa de la sanitat pública, universal i gratuïta. Pel respecte i tractament adequat de les patologies específiques de la nostra biologia i de les malalties feminitzades, molt sovint relacionades amb la combinació de l’activitat laboral i les tasques domèstiques, la violència masclista, etc.
Atacar d’arrel la caverna més profunda on es reprodueix la ideologia masclista: Per una escola pública, laica, gratuïta, coeducadora. Per l’eliminació immediata de la religió a l’escola. Acabar amb el finançament directe o indirecte a qualsevol confessió religiosa.
• La fi de la repressió contra la lluita social, política i nacional: la llibertat de tots els presos i preses socials i polítiques. L’alçament de totes les mesures repressives contra Catalunya. La derogació immediata de la llei mordassa i la reforma del Codi Penal.

La nostra no és la diada “de les dones”, ni de la igualtat d’oportunitats en el capitalisme patriarcal, sinó una vaga general centrada en les reivindicacions feministes nascudes de la nostra condició de treballadores amb doble jornada: (la salarial i la domèstica) i en la solidaritat internacional contra l’explotació i l’opressió. Les nostres autèntiques germanes són les obreres que desafien les dictadures teocràtiques, que lluiten pel pa i la llibertat. Són les treballadores que han pres amb les seues mans la defensa del seu poble i pateixen les agressions de tots els imperialismes. Són les treballadores empobrides i migrants que s’enfronten als atacs dels governs.

Les dones obreres d’arreu del món patim una violència política, social, econòmica i estructural per part de la classe dirigent que vol ofegar la nostra veu reivindicativa en una diada de color i festa, embolicat i apolititzat.

No som esclaves, ni mercaderies:
som el motor de l’economia i la vida i organitzades com a classe som invencibles.

Aquesta entrada ha esta publicada en Convocatòries, Moviments socials, Noticies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s