El Departament i algunes Direccions insisteixen en eliminar la borsa de treball

El Departament continua mostrant la cara de sempre fent un pas més en l’assumpció d’un model de gestió privada en la provisió de places i el funcionament de la borsa de treball. Aquest camí ja es va iniciar amb l’aprovació de la LEC i els decrets que en deriven, i té com a conseqüència que Direccions de centres que es pensen que són els amos d’escoles i instituts publiquin, sense cap mena d’escrúpol, anuncis animant aquell que ho vulgui a “formar part del nostre equip”. La provisió de llocs de treball públic no pot dependre de l’arbitrarietat i l’amiguisme, i encara menys amb el vist-i-plau vergonyós del Departament d’Ensenyament, el qual autoritza que les Direccions facin i desfacin com els plagui sense tenir en compte els infants.

La pulsió privatitzadora neoliberal provoca que la igualtat d’oportunitats i la democràcia als centres es trobin greument tocades i, així, Direccions d’escoles que es publiciten com a “respectuoses amb els infants” en són molt poc amb les seves treballadores. Mestres obligades a agafar-se la baixa de maternitat abans d’hora per interès de la Direcció de reclamar el candidat que desitgen; canvis de contracte quan la relació contractual vigent encara no ha finalitzat, pressió per no fer ús de drets com el de la conciliació laboral i familiar, mestres treballant gratis per mirar d’assegurar-se un lloc de feina en el futur…

A aquest panorma d’escàndol ara hi hem d’afegir que la maltractada borsa de treball, aconseguida amb la dura lluita dels docents i que és el sistema de selecció de personal propi de les institucions públiques, es vegi altre cop amenaçada pel fet que els que en formem part no puguem congelar el número si tenim feina, o bé que en el cas que ens nomenin, no puguem estar de baixa per malaltia o per maternitat i se’ns castigui amb l’anul·lació de la relació contractual amb el Departament. Es tracta d’una mesura completament irracional en el context de l’educació pública, tret que l’objectiu sigui carregar-se l’educació pública!

La Coordinadora Obrera Sindical denunciem aquestes pràctiques impròpies en un sistema públic d’educació. Reivindiquem la borsa de treball, els nomenaments transparents, el respecte dels drets laborals de les interines a posar-se malaltes o a tenir criatures i, també, a congelar el número si tenim un contracte de treball. No necessitaríem acceptar altres feines si el funcionament com cal de la borsa i la convocatòria regular d’oposicions permetessin a les docents anar estabilitzant el lloc de feina! Ja n’hi ha prou d’amenaces: sabem que us hi empeny gent amb una concepció de la societat que no té res a veure amb la que nosaltres somniem, justa, igualitària i lliure, una societat en què es respecti la igualtat d’oportunitats de les persones. Però AXIA (Associació de directius de l’Educació Pública), la Caixa, les Fundacions privades amb interessos privatitzadors, hi guanyen molt amb la col·laboració público-privada en la gestió dels centres públics.

Davant d’aquest panorama, rebutgem acords per les engrunes aprovats en les meses de no-negociació i us animem a debatre en els claustres, a crear assemblees de treballadores en els centres, a organitzar-vos i a lluitar. La sortida individual -haver estat reclamada, haver accedit a una plaça perfilada- no implica tenir assegurat el vostre el lloc de treball i cal que estiguem juntes per poder reivindicar una estabilització dels nostres llocs de treball per vies justes, transparents i que garenteixin els nostres dets.

La lluita és l’únic camí.

Barcelona (Països Catalans), 7 de maig del 2017

COORDINADORA OBRERA SINDICAL
SECTORIAL D’EDUCACIÓ

educacio@sindicatcos.cat / @COSEducacio
https://coseducacio.wordpress.com/

Aquesta entrada ha esta publicada en Escoles públiques, Noticies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s