Crònica de la Vaga d’educació al Maresme i de la concentració davant del Parlament.

Avui, dimecres 18 de gener de 2017 hi ha hagut vaga i jornada de lluita per l’educació pública en l’àmbit de Catalunya. S’ha convocat com a protesta contra la proposta de pressupostos antisocials que ha presentat l’actual conglomerat polític que és Junts Pel Sí (PDEcat, ERC i independents) al Parlament de fireta que és actualment el català. Al Maresme, hem iniciat la vaga, amb un piquet de protesta, en els Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya a Mataró, una acció convocada per la secció sindical en l’àmbit que actuen aquests serveis (El Maresme i el Vallès Oriental). img-20170118-wa0006

Després s’ha acudit a la concentració al Parc de la Ciutadella de Barcelona, davant del Parlament de Catalunya, per sumar-nos a la concentració unitària i acte central de la jornada d’avui. La concentració ha reunit un miler de persones, que han estat dues hores cridant consignes contra els pressupostos antisocials i exigint revertir les retallades. Els objectius de la mobilització es podrien resumir entre alguns més possibilistes i d’altres per transformar estructuralment el sistema educatiu.

img-20170118-wa0021 img-20170118-wa0031

Perquè volem que el professorat d’aquest part del país torni a tenir unes condicions de treball dignes en hores lectives (18 hores a secundària) i ràtios d’alumnes (25) com les d’abans del 2012. Però també volem denunciar que el govern neoliberal de la Generalitat de Catalunya destina només el 2,8% del PIB a educació, lluny dels seus propis objectius (6% segons la LEC). Això és sobretot a causa del pes de la subvenció a escoles privades per cobrir places públiques, així abarateixen costos. Aquesta anomalia fa que pel govern sigui més barat tancar línies públiques i permetre l’escola privada ampliar el seu negoci a costa de la classe treballadora per seguir afavorint el negoci d’una minoria.

Nosaltres volem un sistema educatiu 100% públic i amb un criteri únicament de servei públic i no pa s mercantil, no volem que cap recurs públic vagi a la concertada.

També volem un altre marc de relacions laborals amb el departament d’ensenyament, estem en contra del decret de plantilles i el d’autonomia de centres. Amb aquests dos decrets es pretén exercir un control sobre el professorat, precaritzant la feina del professorat, tot atorgant les direccions poders propis de les empreses privades i posant les escoles sota la lògica del mercat. Has de poder vendre bé la teva escola en aquest terreny, mentrestant el departament d’ensenyament engega un projecte de “procés constituent” paral·lel patrocinat per La Caixa: Escola Nova 21. Aquest procés defineix el que és una “escola avançada” amb criteris d’èxit, eficiència i qualitat propis del neoliberalisme.

El seu missatge és clar: l’escola no transforma la societat, ha d’adaptar-se als “nous temps” i noves tecnologies per ser útil al capitalisme patriarcal.

Per totes aquestes raons creiem que el model de negociació sindical a través de la taula sectorial és insuficient a l’hora d’aconseguir alguna millora de les condicions de treball. Ens trobem en un moment en el qual la lluita als centres de treball ha de ser per transformar estructuralment el sistema educatiu i hem d’aconseguir implicar i mobilitzar la majoria de les treballadores, també l’alumnat, les famílies i els nostres barris. És un objectiu ambiciós. És un futur de lluita. O això o agenollar-nos.

SECCIÓ SINDICAL DELS SERVEIS TERRITORIALS DEL MARESME DE LA COS

banner-28abril

Aquesta entrada ha esta publicada en Escoles públiques, Moviments socials, Noticies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s