Les estudiants dels Països Catalans han tornat al carrer

Les estudiants dels Països Catalans van sortir al carrer el passat 17 de novembre un altre cop per reclamar una educació pública, ja que el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans creiem fermament que només a partir de la mobilització de la comunitat educativa aconseguirem el triomf de les nostres demandes.

unigretu

El curs passat, marcat per unes fortes mobilitzacions, el SEPC junt amb el moviment estudiantil va aconseguir l’aprovació d’una moció al Parlament de Catalunya, on es proclamava una moratòria al Real decret 43/2015, popularment conegut com 3+2.

En aquesta moció s’establia clarament una moratòria a l’aplicació d’aquest a l’espera de tenir un debat sobre el model universitari català en el context actual de Procés Constituent.

És en aquest sentit que, en la línia del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) es va acordar que al llarg de l’actual legislatura no es crearien nous graus de 180 crèdits ECTS, un acord que hem pogut veure com s’incomplia des de l’inici del curs.

D’altra banda, i seguint amb la moció, també es va acordar avançar cap a l’equiparació total dels preus de les taxes del màster amb les del grau.
Finalment també s’acordà la reducció d’un 30% de les taxes universitàries per tal de d’avançar cap a la gratuïtat del sistema universitari.

unigratu2

A més, segons un informe del 2013 al 2014 de l’Observatori del Sistema Universitari català ens trobem davant d’una situació alarmant ja que malgrat haver-se allargat alguns graus, d’altres s’han escurçat i alguns s’han mantingut, i es constata com totes les titulacions s’han encarit.

Prova d’això és que el sistema de preus a Catalunya ha experimentat en sis anys tres modificacions diferents creant fins a cinc nivells diferents de taxes: a la majoria de titulacions s’ha acabat passant d’un nivell intermedi a un de superior, és a dir, de major cost econòmic per l’estudiantat. D’aquesta manera, veiem com el preu per estudiar un grau a la universitat pública ha incrementat entre un 69 i un 291%, segons el tipus de grau.

També segons un informe de l’OSU (3) ens trobem que Catalunya és la comunitat autònoma on els estudis de grau són més cars i té les taxes més cares dels màsters públics. En dades, els graus més cars costen un 56% més que els més barats.

Més enllà de les qüestions econòmiques, la fragmentació dels estudis que suposa la darrera reforma universitària esdevé un impediment més per a les estudiants treballadores a l’hora de seguir amb els seus estudis, ja que constantment ens hem de plantejar el cost d’oportunitat que suposa iniciar una etapa educativa més enlloc d’intentar accedir al mercat laboral a dedicació completa.

Per fer front a aquesta situació el passat 17N les estudiants dels Països Catalans van fer una Jornada de lluita a les nostres aules i van sortir als carrers per exigir que la universitat pública sigui gratuïta.

Aquesta situació encara s’agreuunigratu3ja més quan parlem de màsters universitaris, perquè el preu d’accés a aquests encara és més elevat. Entenent aquests com la segona etapa de la carrera universitària i sent conscients que l’educació superior ha d’estar a l’abast de tothom, exigim l’equiparació de les condicions d’accés a un màster amb les del grau.

Exigim al Govern de la Generalitat de Catalunya que escolti les demandes de la comunitat universitària, incrementant el finançament de l’educació superior per revertir l’efecte de les polítiques de retallades dels darrers anys. Portem molt de temps demanant una rebaixa de taxes, i ja estem cansades que es menystinguin les nostres reivindicacions. Sortirem al carrer tantes vegades com calgui per fer sentir la nostra veu.

L’estudiantat català demana que es comencin a fer passes efectives cap a la gratuïtat al sistema Universitari de Catalunya, perquè volem una universitat que estigui al servei de les classes populars, no al servei dels interessos del gran capital europeu que vol fer de l’educació superior un negoci.

*SEPC Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans

Més informació: http://www.sepc.cat/

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Moviments socials, Uncategorized, Universitat i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s