Escola Nova 21: cavall de Troia contra l’ensenyament públic

El capitalisme no té fre, avança sense escrúpols per terrenys que pensàvem que no gosaria perquè la gent encara tenia consciència de l’esforç i la lluita que havia significat bastir aquells serveis públics que fan possible una certa cohesió social.

escavallL’escola pública ha esdevingut, ja fa anys, objecte de desig per part d’elits econòmiques i ara, gràcies a la situació d’anòmia generalitzada en què el consum i el miratge de fer-nos creure que determinats paradigmes educatius són més respectuosos amb els infants quan en realitat és tot el contrari, ens han portat a la situació que un ampli sector de la societat –tant docents com famílies– maldin per formar part de les elits educatives presentades sota el nom d’Escola Nova 21.

No debatrem, aquí, quin ha de ser el model pedagògic a seguir. En primer lloc, perquè no creiem que n’hi hagi un de sol com algunes vegades se’ns vol fer creure: a banda dels currículums que s’han anat posant al dia i que cada vegada són més oberts en la manera com cal concretar-ne els objectius i continguts, els claustres de cada escola proposen els materials, espais, activitats, experiències, que pensen que poden ajudar els infants a desenvolupar les seves capacitats i, amb els anys, a assolir les competències per esdevenir persones capaces de viure.

Quan diem que no hi ha un únic model pedagògic no afirmem que tot s’hi val. És cert, hi ha escoles que viuen arrapades a enfocaments desfasats, a maneres de fer que no connecten amb l’infant. Però és el Departament d’Ensenyament qui ha de vetllar per a posar al dia els centres proposant formació i un acompanyament de les mestres. En comptes d’això, s’inhibeix del seu paper i propicia que iniciatives com Escola Nova 21 siguin acollides amb entusiasme per mestres, i fins i tot per associacions de mestres, que deuen veure amb bons ulls que la tasca que correspondria al Departament sigui privatitzada.

Escola Nova 21 implica la naturalització de pràctiques antipedagògiques, com ara el fet de seleccionar una llista de centres, tant públics com concertats, i publicitar-los com a mostra de centres avançats.

Com exclamava una professora d’un d’aquests centres, ben cofoia d’ésser escollida entre aquesta elit, “Diguem-ho clar: hi ha escoles que s’ho curren i escoles que s’ho curren menys.” Aquesta afirmació sense fonament (és que ha anat, ella, a veure com treballen les escoles que no apareixen a la selecta llista?) sintonitza amb allò que afirmava fa poques setmanes el director d’una escola privada de la Bonanova, el qual treballa per Escola Nova 21, quan explicava que al seu centre la jornada escolar s’estén de dos quarts de nou del matí a dos quarts de sis de la tarda. És a dir, es tracta de veure quina escola s’ho “curra” més, en una cursa que ens aboca a situacionsimatge d’asfíxia com la que viuen companyes en centres en què s’han de quedar cada dia dues i tres hores més enllà de l’horari laboral per assumir càrregues de feina inabastable per plantilles retallades, o bé mares que renuncien a demanar reducció de jornada perquè això denota poques ganes de fer feina.

A banda de publicar en la seva web una relació d’escoles tant públiques com concertades que no sabem qui ha considerat avançades, Escola Nova 21 proposa un programa per a la transformació de les escoles que, repetim-ho, hauria d’assumir el Departament, on només hi entrarà una selecció de centres. La qüestió és tenir els centres competint entre ells, i mostra d’això és l’espectacle trist al qual assistim any rere any amb motiu de les portes obertes als centres: campanyes de màrqueting per no punxar en la matrícula, disseny de tríptics, vídeos amb música enrotllada, etc. hortCompetir per tenir més matrícula, competir per rebre formació i, és clar, competir per cobrar un sou digne que variarà en funció de resultats de proves, una pràctica que ja s’ha demostrat que és inútil i tramposa.

L’intercanvi entre escoles s’ha d’emmarcar dins de programes promoguts pel Departament i no com el fruit de la mercantilització més menyspreable que moltes d’aquestes escoles ja van començar a practicar abans del naixement d’Escola Nova 21: “Si vols venir a visitar la meva preciosa escola PÚBLICA!!…! PAGA, així mentre tu mires embadalit materials exclusius que podem comprar obrint l’escola una tarda –perquè sabem que hi haurà cua de mestres devotes disposades a tot –fins i tot a costejar-se de la seva butxaca càmeres reflex costosíssimes que constitueixen el kit imprescindible del mestres d’aquestes escoles, fins i tot a treballar gratis, `voluntàries´, en diuen– nosaltres fem calaixet per comparar-ne encara més.” Escoles que s’autoproclamen “espais harmònics”, en què el temps i l’espai esdevenen un continuum –no es pot trencar l’harmonia–, escoles que trinxen la que hauria de ser la nostra divisa: la millor escola és l’escola pública més propera. Elles expliquen amb orgull que les famílies canvien de casa per poder-hi entrar, no hi fa res la gentrificació de barris i de poblacions. Ens diran que les famílies tenen dret a la millor educació dels seus infants, i és clar, la millor educació són elles, les escoles avançades.

missio-univers1Un altre punt que defensen els gurus d’Escola Nova 21 és l’estabilitat de les plantilles. Nosaltres també la defensem però per canals que garanteixin la igualtat d’oportunitats, com ara la borsa de treball o les oposicions. Amb tot, no és aquesta la via defensada pels integrants d’Escola Nova 21: ja fa temps que el vergonyós desplegament del Decret de Plantilles contingut a la Llei d’Educació de Catalunya permet que cada vegada més centres triïn a dit els mestres que integren els claustres. El Departament s’ha encarregat de proporcionar a les direccions dels centres –qui escull aquestes direccions?– excuses per justificar la tria de candidats. Aquests processos, tenint en compte que es tracta d’escoles públiques, serien titllats de corruptes si es tractés d’altres àmbits del sector públic. Ara bé, aquí el col·lectiu de docents amb la complicitat dels sindicats amagant el cap sota l’ala en nom de la UNITAT, s’ha avingut a aquest funcionament antidemocràtic i de la pràctica desaparició de la Borsa de treball ni se n’han lamentat: s’escullen les vacants a dit i les substitucions una mica llargues també. I si ets l’afortunada els companys se n’alegren: “Que bé, quina sort!” És això: qüestió de sort… D’aquesta manera els claustres on abans s’hi podien discutir aspectes importants de l’educació han acabat convertits en reunions informatives: les direccions manen, tothom acata –si és que vols continuar treballant a l’escola–. Ara no hi ha claustres, som tots amics! L’estil docent de cada mestra s’unifica i, així, l’infant viu una realitat paral·lela al món real: perquè el món real és lleig, brut, té joguines de plàstic… Nosaltres som el bé, un somni fet realitat, la virtut encarnada… amb el suport de la Caixa –què hi fan, els banquers, a Escola Nova 21?–.

I darrere de tot això la lluita fratricida entre centres públics, la lluita fratricida entre mestres, la manca quasi absoluta de solidaritat!

solidaritatNosaltres defensem l’educació pública, la renovació pedagògica per a tothom, gratuïta i pública. Defensem la Borsa de treball i el rebuig de l’amiguisme. Lluitem per escoles que respectin les persones: que les mestres no siguin mirades des de la sospita. Que en comptes d’haver de perdre temps a desemmascarar aquesta destrucció gradual de l’escola pública ens puguem dedicar a treballar pels infants. És, ni més ni menys, això el que defensem.

Elisabet Bermejo és professora d’Educació Secundària i militant de la Coordinadora Obrera Sindical (COS)

Maria Borrut és mestra d’Educació Infantil i militant de la Coordinadora Obrera Sindical (COS)

Aquesta entrada ha esta publicada en Escoles públiques, Moviments socials, Noticies, Opinió. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Escola Nova 21: cavall de Troia contra l’ensenyament públic

 1. maria ha dit:

  Defienden muchas cosas pero ni una sugerencia práctica de cómo lograr eso que “defienden”. Si defender algo es escribir en contra de otras iniciativas sin ni siquiera un argumento fundamentado, defienden muy bien.
  Lo triste es que no es complicado criticar el proyecto de Escola 21, pero esto es una pataleta mal escrita, no un artículo crítico.

  • coseducacio ha dit:

   Doncs, Maria, t’animem a fer un bon article crític sobre Escola 21, ja que sembla que coneixes les suggerències pràctiques que ells fan sobre els temes educatius. Nosaltres no les hem sabut trobar. T’animem a que ens les expliquis i així millorarem els nostres articles crítics.
   Gràcies pel teu interés.
   COS-Educació

   • maria ha dit:

    Yo no me dedico a escribir artículos y publicarlos, no tengo por qué hacerlo para dame cuenta de que vuestro texto no es más que una seguidilla de premisas no relacionadas y no justificadas. Si un doctor mata a un paciente de una mala praxis evidente no tengo porque ser doctor o salvar una vida para poder decir que ese doctor se ha equivocado.
    No sé de dónde deducen que conozco las sugerencias prácticas que ellos hacen, tampoco sé si se supone que ellos deben de hacer sugerencias prácticas y públicamente . Pero tampoco viene a cuento. Yo lo que digo es que vosotras estáis diciendo que todo está mal sin decir lo que sería lo bueno. Cuando, al menos en estas cosas el mal se define por el bien. Una escuela mala es la que no tiene la calidad necesaria, la que no es buena. Un plan malo es el que no lleva a los resultados buenos…
    Por último, si necesitan que alguien sin ninguna acreditación ni mérito les explique el tema del cual están escribiendo quizás deberían plantearse primero si no os habéis precipitado al publicar el artículo. Qué hicieron para encontrar respuestas? Entrevistaron a algún representante de Escola 21?

   • coseducacio ha dit:

    El que diem és que tots aquests plans tan benintencionats de valoració i millora de les escoles i els seus mètodes pedagògics actuals i la necessitat segons aquestes fundacions privades de revisar-los…potser no són tan ben intencionats.
    De fet estem segures que no són benintencionats. Que no hi ha un pam de net vaja. I que vigilem no ens facin empassar alguns mecanismes de control i explotació ja molt estesos a canvi de “millorar pedagògicament”. Concretem, ja que tens molt interès: eliminar les oposicions i les borses de treball píbliques de selecció de personal. I triar fent molt bons equips que s’ajustin al seus projectes, seguint la idea d’un lideratge directiu i competitiu implantat al territori. Serà una conseqüència directe d’implantar algunes de les mesures INNOVADORES que proposen aquests senyors. Quan s’atreveixin a fer-ho.

    No parlen només de projectes concrets que es fan a determinades escoles. Parlen i van amb la mala bava de fer una “xarxa” amb quants més centres millor que s’acullin a canviar algunes pràctiques. Entre elles la selecció de personal. Per posar-te un exemple de l’àmbit sindical, diríem.

    El logo de Caixa banc és molt apropiat per il·lustrar els interessos del capital privat en la relació amb l’educació. Són els senyors de la Caixa que es modifiquen els noms i els logos per suavitzar l’extorsió. Però escanyapobres ho han sigut sempre.

    Sí, tens raó hem de fer entrevistes. Quan tinguem temps, que de debò anem molt apurades.

 2. Anna Girbau ha dit:

  Dius que no et dediques a escriure articles, però si a criticar la feina dels altres. Això és el que promocioneu a l’escola 21? a matxacar la feina dels altres? o a construir i ajudar-se els uns al altres amb harmonia, compartir idees i material de molt bon rotllo ?
  He vist professorat super bo que de l’estrès d’hores i feina, han perdut el nord, i realment els resultats dels alumnes no són tant bons com haurien de ser per volum d’hores i la quantitat de feina feta.
  Per fi veig algú que escriu la realitat des de dins. I jo vaig començar amb molta il·lusió.
  No entro amb detalls, però la realitat no és de color rosa.
  Gràcies

  • Maria ha dit:

   Yo no sé lo que promueven los de escola 21 porque no tengo nada que ver con ellos. Grave error creer que todo aquel que os critique es El enemigo y que el enemigo se llama escola 21.
   Otro grave error considerar que la crítica es algo malo, que criticar es algo deplorable. Justamente algo que veo positivo en los nuevos paradigmas pedagógicos es que en lugar de educar en la productividad -mucho más cercana al capitalismo- se educa en el pensamiento crítico, arma fundamental para ser libres.
   Entiendo que esta “crítica” a la escola 21 (y lo pongo entre comillas porque no creo que se merezca llamarse crítica), está enfocada desde un punto de vista del trabajador de la educación sin ninguna consideración del beneficiario de esa educación. No importa aquí mejorar o no la calidad de la educación. Importa que nada cambie en cuanto a las condiciones de trabajo… qué criterios como la antigüedad sean más importantes. Claro, esperar que el trabajador siga formándose y adaptándose a la actualidad es ser capitalista.
   Negar que los nuevos paradigmas pedagógicos obtienen mejores resultados, no sólo académicos sino también de salud emocional, negarlo ya comienza a ser ridículo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s