La por i el silenci s’ha instal·lat als claustres

Article OPINIÓ: Fadilah Khoja, docent i militant de la Sectorial Educació a la Coordinadora Obrera Sindical.

Fa deu anys vaig entrar per primer cop a treballar a una escola pública del Penedès a fer de mestra. Havia estat treballant dos cursos en una escola privada i la sorpresa més gran en comparació a l’altra feina i l’experiència més gratificant va ser que la meva veu era tinguda en compte en les reunions de professorat.

El claustre de professors podia escollir, votar i ratificar les direccions dels centres i era escoltat atentament perquè tenia poder. Tot allò que es debatia era fruit de les ganes de participar, implicar-se i desenvolupar iniciatives de pròpia creació. Quan discutíem o hi havia desavinences es votava i arribàvem a acords per majoria. Sí, votàvem a les escoles.

Sembla que sigui una cosa del passat llunyà, però en quatre cursos ha canviat molt la cosa i hem cedit drets que ja ni recordem. Era gratificant poder ensenyar als alumnes a través de la pròpia pràctica i amb coneixement de causa.

Actualment hi ha la tendència a recriminar al professorat la seva manca de participació i implicació. Se’ns diu que no parlem als claustres, que no mostrem iniciativa. Precisament aquest era l’objectiu polític cap allà l’any 2009 quan es va aprovar la LEC, que el professorat callés davant la injustícia i l’atac més gran que s’ha comès contra l’escola pública des de la transició.

Eliminar el model de presa de decisions assembleari era necessari per imposar les retallades a l’escola pública i les polítiques regressives i corruptes que CiU ha desplegat en els successius decrets que despleguen la LEC.

Han aconseguit el nostre silenci còmplice en el pitjor moment d’una crisi econòmica que vol destruir l’estat del benestar i afeblir la posició dels treballadors i les treballadores (i dels seus fills) per a guanyar millors condicions de vida i de treball o per fer respectar els nostres drets.

Han fet callar els claustres i han dividit el professorat. La nostra  veu ja no serveix de res. No participem perquè la direcció té capacitat sancionadora i té capacitat de deixar­-nos sense feina. Sí, sí a les escoles públiques. Per aquest motiu des de ja fa quatre anys s’ha instal∙lat un silenci feixuc en els claustres. Ara només funcionem per coacció. No és que no ens agradi la feina que fem, no és que siguem ganduls, no és que ens manqui formació. El professorat no parla perquè té por. La mateixa por que tenia quan treballava a l’escola privada­concertada.

Tanmateix la nostra obligació segueix sent treballar per què els infants tinguin una educació en les millors condicions possibles i així augmentin les seves oportunitats en el futur. Creiem en els valors de l’escola pública i malgrat totes les agressions fem la nostra feina amb els recursos escassos a què ens obliguen. No podem fer veure que no passa res, que això no ens molesta o no ens afecta. Cal denunciar les agressions que patim a la feina, el tracte injust i denigrant. La indignitat de les decisions de les direccions i del Departament. Cal assenyalar sense por aquell que les comet. Perquè hi ha molta gent afectada que calla perquè l’altra també calla.

Ens ha mancat solidaritat i compromís tots aquests anys. No per defensar egoistament les pagues extres o el nostre perfil. Sinó per defensar l’escola pública catalana i els llocs de treball dignes per a tots. La solidaritat és l’arma més preciosa que tenim i posant­-la en pràctica no ens podran trepitjar.

No callem més, som molts i moltes les que pensem que cal fer un canvi radical en les polítiques educatives. Comencem a actuar en conseqüència i des de les nostres possibilitats. Sense excuses o intermediaris.

La lluita és l’únic camí !

Aquesta entrada ha esta publicada en Opinió. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s