Escoles Bressol Indignades responen a a l’article del director de centres de l’Institut Municipal d’Educació

Reproduïm l’article aparegut al bloc de les Escoles Bressol Indignades amb la opinió que els mereix l’actual procés de privatització de les escoles Bressol a Barcelona. I el concepte “d’inclusió” que fan servir d’excusa per a privattizar. L’article aparegué el 8 de juny de 2015. Amb tot el nostre suport !

LES BRESSOL INCLUSIVES DEL DIRECTOR DE CENTRES

Alguns aclariments a l’article del director de centres de l’Institut Municipal d’Educació, Casimir Macià aparegut a El diari de l’educació el passat 26 de maig de 2015.

Mesos després, amb un procés de preinscripció acabat, i d’uns resultats municipals que esperem ens duguin canvis positius, apareix a El diari de l’educació un escrit del director de Centres de l’Institut Municipal d’Educació, el senyor Casimir Macià,  intentant justificar de nou, per activa i per passiva, la construcció de l’Escola Bressol Municipal l’Escorial.

Vagi per endavant que,  com a professionals compromesos amb l’educació dels més petits des del respecte als drets i necessitats de cadascun d’ells, des del compromís amb el valor d’atenció a la diversitat perquè així és el món en què vivim, apostem, defensem i sempre reclamarem que les escoles bressol estiguin dotades dels recursos necessaris per poder atendre aquesta diversitat. I així es recull en el document Compromís amb i per a la petita infància.

A banda dels recursos però, hi ha un factor que és el que permet acompanyar els infants a les escoles, el dret a la individualitat. Un dret que en els darrers anys, i amb el canvi de model organitzatiu del govern de l’alcalde Trias, ha desaparegut. Només amb ràtios més baixes (grups menys nombrosos d’infants) i amb un número de professionals adient (per sobre del que tenim ara) es pot fer aquest acompanyament individual i necessari perquè l’infant desenvolupi i desplegui totes les capacitats que té.

escoles-bressol-webI això és necessari per a tots i cadascun dels infants de les escoles bressol tinguin o no tinguin necessitats educatives especials. Aquest és el nostre concepte d’inclusió. I aquí farem un incís, comencem a qüestionar el terme “inclusió”. Incloure vol dir posar una cosa dins una altra. A les escoles bressol no incloem uns infants diferents en un sistema que ja funciona, a les escoles bressol construïm un projecte tots plegats, des de la igualtat d’oportunitats i des del valor de la diferència.

L’article recull que totes les escoles bressol de l’Institut Municipal d’Educació estan dotades d’un equip exclusiu de professionals. Evident que disposem d’un gran equip, però no suficient. Actualment a Barcelona hi ha 95 escoles bressol, més 3 de gestió privada. Un equip exclusiu de 4 persones no cobreix la realitat d’atenció a totes les escoles.

L’article diu: “La novetat radica en el nombre d’infants amb discapacitat que s’integraran en el disseny i equipament de l’edifici i la composició de l’equip docent que inclourà professionals especialitzats”. I no tenen dret la resta d’infants de les altres escoles a tenir un equip de professionals especialitzats? Ser testimonis de la inversió econòmica que s’ha fet en una escola bressol, DE GESTIÓ PRIVADA a la que se li ha posat l’etiqueta d’inclusiva, mentre a la resta de les escoles bressol encara haurem de continuant “rascant” mitges horetes, o quarts d’hora per tenir un suport encara insuficient per als infants, és menystenir la tasca dels professionals, però sobretot menystenir el dret dels infants a una qualitat que només existirà en una escola bressol en concret.

El senyor Casimir Macià defensa també en l’article que Barcelona disposa d’una xarxa potent d’escoles bressol públiques. Que el director de centre de l’Institut Municipal d’Educació digui això, amb tres escoles externalitzades, i dues més compromeses pel setembre vinent, sembla una provocació als professionals del mateix Institut Municipal d’Educació que des de fa quatre anys denunciem les mesures imposades, i la pèrdua de qualitat d’aquesta “xarxa potent”.

Si l’Ajuntament de Barcelona aposta per l’escola inclusiva, que ho faci invertint recursos econòmics i professionals, i sobretot canviant les condicions del model.

No estem en contra de la creació d’aquesta escola, estem en contra de que es continuï oblidant que les escoles bressol municipals sempre han estat inclusives, i de que no es disposin els recursos necessaris allà on cal.

Aquesta entrada ha esta publicada en Escoles Bressol, Escoles públiques, Moviments socials, Noticies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s