La lluita és l’únic futur, la lluita és a les bases i la base ets tu!

Som un grup de treballadores i treballa­dors de l’ensenyament que, com tu, fa temps que mirem al nostre voltant i veiem la situació de l’educació al nostre país: les reta­llades de salari, l’empitjorament de la situació laboral, la precarització del personal interí i substitut, la retirada de beques i un nou De­cret de Plantilles que només fa que donar su­port a un procés, cada cop més accentuat, de privatització, mercantilització i degradació de l’escola pública catalana.

I enfront de tot això, què? Una forta des­mobilització del col·lectiu de professores i professors, i reunions de zones totalment co­pades pels sindicats majoritaris que juguen amb la informació que hauria d’estar a la mà de tothom. Aquesta manipulació s’ha nodrit de la cessió que els treballadors i treballado­res del món de l’educació han fet dels seus drets, posant-los en mans d’aquells que els han venut pels seus propis interessos. Dece­buts amb aquesta situació buscàvem un es­pai horitzontal i participatiu en el qual poder organitzar-nos. El nostre punt de trobada és la Coordinadora Obrera Sindical (COS).

Per què un sindicat? Per què la COS? El sindicalisme pot semblar una estructura des­fasada i massa polititzada –o almenys aquesta és la imatge general que se’n té avui dia–, però no tots els sindicats són iguals. La COS és un sindicat combatiu encara amb poca incidència en el món de l’Administració pública i els centres educatius concertats. El fet és que aquest sindicat ha doblat a l’últim any el seu nombre d’afiliats a causa del seu estil directe i honest, que lluny de perdre’s en discursos polítics buits, ha afrontat els problemes reals amb acció concretes. Això s’ha traduït en victòries, com és el cas l’Educació de Lleure, on a través de la creació de seccions en les empreses i el treball de base s’han dut a terme campanyes de mobilitzacions en què les treballadores han aconseguit la regularització dels seus contractes. O, a la Universitat de Barcelona, on fem el que no fan els comitès d’empresa: articular l’Assemblea de Professorat Reclamant-UB, denúncies al Síndic, suport a campanyes com “Apadrina un associat”, mobilitzacions com la que va impedir l’aprovació de l’Estatut UB fa dos mesos, impuls de candidatures assembleàries al Claustre i difusió de propostes alternatives.

Un sindicat proporciona una estructura i una coordinació per ser molt més efectius en les accions que es volen prendre. A més, la COS està emmarcada dins l’Esquerra In­dependentista: això permet col·laborar en di­ferents lluites de denúncia social, i alhora serveix de plataforma per a les accions que emprèn el sindicat.

Estem intentant construir una secció sin­dical en l’àmbit educatiu, un projecte am­biciós i en què tu pots ser-ne una part ac­tiva. Un projecte que comença de zero és un projecte que totes podem construir i que podrem encaminar cap allà on vul­guem.

Companyes i companys de COS Educació

Aquesta entrada ha esta publicada en Convocatòries, Escoles Bressol, Escoles públiques, Noticies, Universitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s